Сковородинівські психологи разом з іноземними партнерами долучилися до міждисциплінарних пошуків миру

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > Сковородинівські психологи разом з іноземними партнерами долучилися до міждисциплінарних пошуків миру

Кафедра психології факультету історичної і соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі гідно розпочала активну співпрацю з іноземними колегами у вирішенні найболючішої проблеми сучасних українців – пошуку шляхів врегулювання російсько-українського конфлікту. Саме так було названо Міжнародну науково-практичну онлайн конференцію, яку сковородинівці організували 28 та 29 вересня 2020 року разом з фахівцями з Єнського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині, Університету Джорджа Мейсона у США та Університету Васада в Японії.

Пошук спільних науково-обгрунтованих зусиль у досягненні миру було здійснено на основі толерантного та відкритого діалогу. Учасниками конференції були не тільки провідні науковці та психологи кафедри, кандидати психологічних наук – завідуюча кафедри психології, професор Галина Хомич, доценти Оксана Руденко, Зоя Гуріна, Єгор Кучеренко та Леонід Ніколаєв, а також соціологи – доценти Ольга Філіппова та Олександра Дейнека з Харківського національного університету імені В. Каразіна; філософи – професор Андрій Гірник з Національного університету «Києво-Могилянска академія», доцент Франческо Фераррі з Єнского університету імені Фрідріха Шиллера, юристи – доцент Тетяна Кисельова з Києво-Могилянської школи врядування.

Перші зачатки спільної роботи було ініційовано ще минулоріч завідувачкою кафедрою психології проф. Галиною Хомич, головою ГО «Українська асоціація психосинтезу та психотерапії» (UAPP) Єгором Кучеренком, проф. політичних наук Мартіном Льойнером з Німеччини та його аспірантом Біньяміном Гурштейном з Ізраїлю. До науково-дослідного проєкту в межах конференції долучились голова НУО «Український Центр Злагоди» Олеся Геращенко, проф. Карина Коростеліна та проф. Річард Рубінштейн з Університету Джорджа Мейсона у Вашингтоні, проф. Тойомі Асано з Японії.

Серед важливих проблем, які були обговорені в доповідях та дискусіях українців та їх зарубіжних колег особливої уваги заслуговують питання екзистенційних потреб та криз в соціалізації учасників бойових дій, їх адаптації до мирного життя, проблеми внутрішніх конфліктів у національній та особистісній ідентичності мирного населення, переселенців та всіх постраждалих від конфлікту на Донбасі. Психологи засвідчили, що досвід психологічної реабілітації постраждалих, їх психологічний супровід потребують цілісної системи психологічної допомоги на навчання, яку можна було б реалізувати у тісній співпраці з сім’ями військових, в групах взаємної підтримки та особливо в освітній підготовці майбутніх психологів та лікарів.

Крім того, даньський фахівець з психосинтезу Кеннет Соренсен та український психолог Єгор Кучеренко представили учаникам конференції методологію психосинтезу як одну з провідних альтернативних тенденцій в цілісному та системному підході до вирішення означених проблем в контексті психологічної практики. Перевагою психосинтезу є спрямованість на розвиток самоусвідомлення та вольових якостей особистості з метою подальшої інтеграції її конфліктних та суперечливих мотивів, викликаних попереднім травмуванням, у нову модель самореалізації в умовах творчої діяльності та відповідальної поведінки.

Бажаємо всім нам почуття миру, внутрішньої стійкості та міцного здоров’я для подальшої співпраці!

Єгор Кучеренко

кандидат психологічних наук, доцент

Leave a Reply