На Всеукраїнській інтернет-конференції обговорять проблеми місцевого самоврядування в сучасній Україні: поспішайте зареєструватися

Соціально-психологічний факультет > Анонс кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання > На Всеукраїнській інтернет-конференції обговорять проблеми місцевого самоврядування в сучасній Україні: поспішайте зареєструватися

Як повідомляється на сторінці кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання факультету історичної та соціально-психологічної освіти університету у Facebook, 30 квітня 2021 року на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбудеться Всеукраїнська інтернет-конференція на тему «Проблеми місцевого самоврядування в сучасній Україні: стан та перспективи їх подолання».

Кожен мешканець населеного пункту має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їхні виконкоми. Отже саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Для цього в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Реформа триває з 2014 року і вже має результати, утім є низка проблем, які потребують розв’язання. Саме тому спільнота Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Інститут історії України НАН України ініціює проведення конференції, на якій буде піднято низку проблем, зокрема, проблеми наповнення бюджетів ОТГ, функціонування інституту комунальної власності та децентралізація державної влади, ефективності співпраці органів державної влади і органів громадського самоврядування та ін.

Співпраця між науковцями та всіма зацікавленими учасниками процесу реформування органів громадського самоврядування в країні передбачає взаємний обмін поточною науковою, статистично-аналітичною інформацією; формування спільних науково-інформаційних систем і наукових проєктів; спільну розробку науково-дослідної тематики; проведення наступних наукових, науково-практичних конференцій, семінарів тощо, а також підготовку науково обґрунтованих підходів до вирішення вказаних проблем.

Від імені альма-матер до реалізації цього заходу долучаються науково-педагогічні працівники кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання сковородинівського університету, які сьогодні є учасниками дослідження на тему: «Історико-правові засади соборності й державотворення в Україні».

Координатором діяльності з боку сковородинівців стане кандидат історичних наук, доцент кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання Оксана Костенко, з боку Інституту історії України НАН України – доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, заступник директора з наукової роботи, завідувач відділу історії України XIX – початку XX ст. Інституту історії України НАН України, голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт.

Для участі у конференції необхідно до 14 квітня  2021 року надіслати на адресу оргкомітету dpu.kaf.istorii@ukr.net такі матеріализаявку на участь у конференції; тези доповіді.

За результатами проведеної конференції буде сформовано збірник тез доповідей у електронному форматі, розміщено на офіційній сторінці факультету історичної та соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі (вкладка: новини кафедри).

З вимогами до оформлення тез та іншою більш детальною інформацією щодо конференції Ви зможете ознайомитися у інформаційному листі.

Запрошуємо долучитися до обговорення актуальної теми сьогодення, яка стосується кожного з нас!

Прес-центр кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання