«Україна в контексті соціогуманітарних викликів сучасності» – основна тема Всеукраїнської конференції, яка об’єднала понад сотню науковців

Соціально-психологічний факультет > Новини факультету > «Україна в контексті соціогуманітарних викликів сучасності» – основна тема Всеукраїнської конференції, яка об’єднала понад сотню науковців

17 травня 2022 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі кафедрою історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін спільно з Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав», Інститутом історії України НАН України, Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України за сприяння Міністерства освіти і науки України було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Україна в контексті соціогуманітарних викликів сучасності: історичний досвід та перспективи».

Метою конференції було обговорення проблем російсько-української війни через призму соціогуманітарних викликів, актуалізація політичних, соціокультурних, релігійних та націотворчих питань вітчизняної історії в контексті протистояння інформаційній війні з рф.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся професор релігійних студій коледжу Росмонту Мойзес Паул (США), який засвідчив свою глибоку підтримку народу України в умовах російської агресії та наголосив на перспективах подальшої наукової співпраці з науковою спільнотою України.

У рамках пленарної дискусії було заслухано доповіді академіка НАПН України, доктора історичних наук, професора Віктора Коцура, котрий акцентував увагу на проблемах загальноєвропейської близькості і взаємопроникненні української культури епохи середньовіччя і сучасного зіткнення цивілізаційних світів. Натомість доктор політичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, заступник директора Інституту історії України НАН України Олександр Реєнт провів паралелі щодо спроб остаточного розв’язання «українського питання» росією в 1914-1918 рр. – 2014-2022 рр.

Доповідь доктора політичних наук, професора, завідувача відділу політичної культури та ідеології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Віктора Войналовича стосувалася глобальних і національних потенційних наслідків російсько–українського протистояння на релігійному ґрунті. У свою чергу, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України Олександр Лисенко розкрив проблеми феноменології війни Росії проти України як об’єкту гуманітарних досліджень.

На питаннях формування моделі історичної пам’яті українців щодо Голодомору 1932-1933 рр. в німецькій окупаційній пропаганді зосередився доктор історичних наук, професор, декан факультету технологічної і математичної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Олексій Гончаренко.

У рамках секційних засідань були обговорені актуальні проблеми суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку України XX – початку XXІ ст. через призму соціогуманітарних проблем; націєтворчі, релігієзнавчі та соціокультурні процеси в Україні: виклики та перспективи; краєзнавчо-туристичні та регіональні студії вітчизняної історії.

Загалом в роботі конференції взяло участь понад 100 учасників з різних науково-дослідних та освітніх установ України.

Пресцентр кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін