Як зберегти ментальне здоров’я та розум в епоху невизначеності – досвід викладачів та здобувачів кафедри психології з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я

Соціально-психологічний факультет > Новини кафедри психології > Як зберегти ментальне здоров’я та розум в епоху невизначеності – досвід викладачів та здобувачів кафедри психології з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я

З року в рік, 10 жовтня, міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день психічного здоров’я. Цей день нагадує нам про важливість дбати про наше емоційне і психічне благополуччя. У сучасному світі, який щодня стикається з різними викликами і невизначеністю, збереження ментального здоров’я стає більш актуальним завданням, ніж коли-небудь раніше.

У день, що нагадує нам про важливість дбати про наше емоційне і психічне благополуччя, викладачі та здобувачі кафедри психології факультету педагогічної освіти, психології і соціальної роботи Університету Григорія Сковороди в Переяславі поділилися секретами збереження ментального здоров’я й розуму в епоху невизначеності.

Преамбула. Складається так, що життя в умовах невизначеності – це основна характеристика часу в який нам випало жити. Умови війни і конфліктів створюють серйозні виклики для психічного здоров’я населення. Посттравматичний стрес, психологічні травми та загроза для фізичного та психічного благополуччя стають надзвичайно актуальними проблемами. Воно впливає на всі вікові групи, зокрема дітей, які можуть виявляти тривожність і агресивність, а також ветеранів та їх сім’ї, які зіштовхуються зі стресом та депресією. Забезпечення психологічної допомоги, психосоціальної підтримки є критично важливим завданням у забезпеченні психічного благополуччя в умовах війни для населення України. Вирішення цих проблем вимагає спільних зусиль психологів, медиків, громадських організацій та країни в цілому, щоб допомогти людям долати наслідки війни, що триває та зберігати свою психічну стійкість.

Важливість стресостійкості. Стрес – це нормальна реакція організму на виклики навколишнього світу. Але якщо стрес стає надмірним і тривалим, він може призвести до серйозних проблем з ментальним здоров’ям. Стресостійкість – це здатність протистояти стресу і відновлюватися після нього. Ця якість дозволяє нам краще справлятися з негативними ситуаціями і розвиватися під час викликів.

Щоб збільшити свою стресостійкість, важливо вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, регулярно вправлятися в фізичному навантаженні і навчитися релаксувати. Крім того, підтримка від друзів і сім’ї, а також професійна допомога психолога можуть бути вельми корисними.

Пропонуємо вашій увазі тест «Як ваше психічне здоровʼя»http://surl.li/lzjlr

Щасливе майбутнє. Збереження ментального здоров’я – це не тільки питання виживання в сучасному світі, але й запорука щасливого майбутнього. Здоровий розум – це не тільки відсутність психічних розладів, але й здатність до розвитку, творчості та задоволення від життя. Люди зі стійким ментальним здоров’ям досягають більших успіхів в роботі, відносинах та всіх сферах життя.

Щоб зберегти своє ментальне здоров’я, важливо вчитися впоратися зі стресами, розвивати позитивний спосіб мислення і дбати про свої емоції. Навчання релаксаційним технікам, які допомагають заспокоїти розум і розслабити тіло, може бути вельми корисним.

Збереження ментального здоров’я від наших психологів

Світлана Герасіна, к.психол.н., доцент кафедри психології УГСП:

«Низький уклін моїм Батькам, які привчили мене про себе дбати. Тато завжди казав: «Живи по сонцю: раненько прокидайся й раненько укладайся; найкращий лікар, то природа; не поспішайте діти жити…». Мама привчала, «працювати за покликом серця і не кривити душею», от з такими здоровими установками й дотепер живу.  Турботу про власне психічне здоров’я здійснюю в тріаді: Дух – Душа – Тіло: духовність – професійне покликання – здоровий образ життя. Духовність плекаю через шанування святості (відвідування святих місць, аскеза, молитва,  духовна література). Фахове зростання проходить через «пірнання» в психологію, професійну рефлексію. Рекреація – активне дозвілля, природа, фізкультура, сауна, мандрівки… І все це у супроводі цікавих, творчих й оптимістичних людей і хай спрацьовує Закон гомеопатії: подібне притягає подібне; примножується здоров’я, що завжди для мене є смисложиттєвою цінністю».

Наталія Салівон, магістрантка кафедри психології:

«З початком війни зрозуміла, що самостійно не впораюся с психологічним навантаженням. Уже півтора роки я проходжу особисту психотерапію: відчула в собі величезні зміни: стала більш впевненою в собі, віднайшла свої цілі та цінності, джерела власних ресурсів. Здійснила свою мрію – навчаюся на психолога, що на даний час є моїм найбільшим ресурсом! Також піклуюся про своє тіло та ментальний стан за допомогою йоги. Не зважаючи на велику завантаженість, пов’язану з поєднанням роботи та навчання, обов’язково знаходжу час на спілкування з важливими для мене людьми, прогулянки на свіжому повітрі».

Андрій Сабадаш, аспірант кафедри психології:

«Тримаю своє життя наповненим. Зберігаю рівень дофаміну за рахунок спланованого тайм-менеджменту. Збільшую рівень серотоніну, що дає можливість витримувати стресове навантаження за рахунок особистого кайфу, прогулянок на свіжому повітрі, планові вихідні з родиною і активне хобі. Таким чином мій кортизол під контролем. Це дає можливість мати наповнене життя, йти до своє мети в ресурсному стані. Маючи гарний апетит і сон. Без тривожних думок і пригніченого настрою».

Віта Шляхта, аспірантка кафедри психології:

«Задля збереження психічного здоровʼя в умовах сьогодення я дотримуюсь певних правил і принципів: режим здорового способу життя; контроль кількості і тривалості сну. Обовʼязково контролюю споживання інформації, яка надходить у великій кількості. Коли багато негативної і тривожної інформації, організм отримує стрес і починає руйнуватися. Для мене велике значення має емоційний контроль – при надмірному навантаженні на психіку і емоції здійснювати контроль за своїм почуттям. Займаюся хобі яке приносить задоволення і заспокоєння. Намагаюсь багато часу проводити на свіжому повітрі і на природі. І, головне, памʼятаю, що війна закінчиться, а ми маємо залишитися здоровими людьми, як фізично, так і емоційно».

Олена Вакуленко, магістрантка кафедри психології:

«Для мене ментальне здоровя це в першу чергу стабільний позитивний емоційний стан. Я намагаюсь читати позитивні новини, спілкуватися з позитивними екологічними людьми. Людьми які ментально здорові або теж слідкують за своїм станом і допомагають іншим. Займатись улюбленою справою. Слухати веселу музику і готувати смаколики. Мені це приносить велике задоволення».

Наталя Юрченко, магістрантка кафедри психології:

«Як я дбаю про своє психічне здоровʼя? Зранку даю можливість організму неспішно прокинутися, коригую плани на день. Приймаю те, що ці плани можуть змінитися впродовж дня. Руханка або йога, водичка с хлорофілом натщесерце зранку надають енергії. Мінімізую доступ зовнішньої інформації. Телевізор не дивлюсь багато років, обрала два телеграм-канали без коментарів і висловлювання чиєїсь субʼєктивної думки, де кілька разів впродовж дня читаю новини. Дуже дозовано працюю – робота приносить задоволення. Упродовж дня обовʼязково гуляю на вулиці, намагаюсь змінювати маршрути, надихаюсь куточками міста та хмаринками на небі. Також у моїй оселі зовсім немає крику, суперечок, з’ясування відносин. І саме головне – це сон, бажано не менше як восьмигодинний»

Іванна Ільчишина, магістрантка кафедри психології:

«У наш час, що характеризується постійними змінами і турбулентністю повʼязаною з воєнним станом першочерговою задачею для мене, як дружини військового, є підтримка зв’язку без напруження, в спокійно-підтримуючому душевному стані навіть на відстані тисячі кілометрів. Щоденно важливо згармонізувати власний емоційний стан. Мій ранок починається з східної техніки вправа «5 перлин», обовʼязково практикую системне дихання на 15 хвилин та вечірні медитації, – це мені допомагає. А втім головна підтримка та особлива подяка за емпатійне відношення лине моїм одногрупникам, колегам-психологам, знайомим, однодумцям та родині».

Антоніна Кураєва, магістрантка кафедри психології:

«Сьогодення щоденно готує багато викликів для ментального здоровʼя. Допомагає триматися «базового набору» зі сну, прогулянок на свіжому повітрі та смачної їжі. Це – база і фундамент, до якого є варіативні складові в залежності від побажань та можливостей, приміром здибанки з друзями, фільми чи серіали (особливо комедії чи фентезі нині до вподоби), покупки якихось «приколясів», які порадують (це можуть бути і прості речі на кшталт нового чохла для навушників чи помади, або щось більш суттєве), подорожі «вихідного дня» (равликова чи віслюкова ферми, парк за містом тощо). Для мене важливо відчувати фізично тепло, тому з приходом холодних циклонів – хамам та теплий басейн є моїми ліками від хандри. І головне – не очікувати, що завтра все буде «як колись», бо «як колись» не буде вже ніколи. Буде краще, гірше, інакше, але точно не «як колись».

Вікторія Волощенко, магістрантка кафедри психології:

«Як я зберігаю своє ментальне здоров’я? Найперше зменшила кількість інформаційних джерел до -1. Інформація, яка мені потрібна, мене знайде. Зробила ревізію свого соціального оточення, бо випити каву я можу і одна, а не вислуховувати плітки, які і так всі знають. Також дуже надихають прогулянки лісом і насолода навколишнім середовищем. Ще я малюю і почала в’язати гачком, Вважаю, що краще аніж гортати сторінки соцмереж вбиваючи час, витратити його на перегляд цікавого пізнавального фільму або телепрограми. На осінь-зиму дітки одягнені, дорослі в шапках та шкаpпетках зроблених власними руками. Там є моя позитивна енергетика. Я людина віруюча, скрізь бачу Божу присутність. Знаю, що я не одна і обов’язково отримаю підказку і розраду.  У храмі тихо і спокійно. Там приємно спостерігати, як мерехтять вогники свічечок. Там час, неначе зупиняється і ти вже нікуди не поспішаєш. У сімейному колі створюємо тематичні вечори, або граємо в настільні ігри. Це зберігає стосунки між дорослими і дітками. Робимо щось разом і так підтримуємо один одного».

Всесвітній день психічного здоров’я – чудова нагода нагадати собі та іншим про важливість збереження ментального здоров’я. Уміння справлятися зі стресами, розвивати стресостійкість і мислити позитивно може допомогти нам не тільки виживати, але й процвітати в цьому складному світі.

Бажає вам, щастя і гармонії у світі ваших думок і почуттів. Нехай ваш розум буде міцним і мудрим, а душа завжди наповнена позитивними емоціями та спокоєм. Пам’ятайте, що збереження вашого ментального здоров’я – це важливий крок на шляху до щасливого та вдосконаленого життя. Доглядайте за собою, слухайте свої потреби і навчайтесь знаходити радість у моментах, що навколо вас. Нехай ваше життя буде наповнене гармонією та психічним благополуччям!

 

Пресцентр кафедри психології

Недавні записи